Kasza Bulgur – 3 powody, dla których powinieneś mieć ją w swojej kuchni

Kasza bulgur to ciekawy produkt spożywczy, który z całą pewnością warto mieć w swojej kuchni. Zresztą Polacy sięgają po nią coraz częściej, ponieważ kasza taka ma swoje ewidentne zalety, których nie sposób nie docenić. Jakie są 3 najważniejsze powody, dla których kasza tego rodzaju powinna się znaleźć i w naszych zapasach?

Ciekawy smak i możliwości

Bulgur charakteryzuje się ciekawym smakiem, który związany jest z tym, jak tego rodzaj kaszy powstaje. Ziarna pszenicy (całe, albo połamane, w zależności od rodzaju kaszy) najpierw się moczy i gotuje, a następnie suszy. Dzięki takiemu procesowi produkcji kasza uzyskuje ciekawy, dość intensywny smak i przyjemną, doskonale wyczuwalną konsystencję. Kasza tego rodzaju daje też bardzo duże możliwości kulinarne. Stosuje się ją przede wszystkim w kuchni Bliskiego Wschodu i w kuchniach arabskiej części Północnej Afryki. Sposoby przyrządzania kaszy bulgur są różne i zależą przede wszystkim od tego, do czego kasza będzie używana. Warto wspomnieć na przykład o doskonale znanych również w naszym kraju potrawach, które powstają z jej udziałem. Tabbouleh to popularna w całym świecie arabskim sałatka, którą przyrządza się głównie z drobnoziarnistego bulguru, natki pietruszki i oliwy, a czasem dodaje również różne warzywa. Innym, popularnym daniem, w którym kasza taka znajduje zastosowanie, jest pilaw (który często wykonuje się również z ryżem). Z całą pewnością aromatyczne, tradycyjne arabskie dania to coś, czym można mile zaskoczyć gości.

Właściwości kaszy bulgur

Kasza bulgur to nie tylko smak, ale również konkretne właściwości, dzięki którym jest ona nie tylko popularna, ale również ceniona coraz bardziej. W porównaniu do innych kasz wykonanych z pszenicy kasza bulgur zawiera wyjątkowo dużo błonnika, który bardzo korzystnie działa na układ pokarmowy człowieka. Obecność dużej ilość witamin (zwłaszcza z grupy B) i minerałów ma pozytywny wpływ na krążenie i układ nerwowy. Kasza taka jest świetnym źródłem skrobi dla osób, które się odchudzają.

Gotowanie szybkie i łatwe

Jest jeszcze jedna właściwość kaszy Bulgur, która sprawia, że jest ona tak bardzo popularna, a która z całą pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie. Ze względu na to, że kasza ta została już na etapie produkcji wstępnie ugotowana, proces jej przygotowywania nie trwa długo, a danie z udziałem tej kaszy można przygotować bardzo szybko. Niewątpliwie jest to duża zaleta w dzisiejszych czasach, w których coraz częściej tempo życia nieco nas przerasta i nie możemy sobie pozwolić na stratę czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *